PLEVEL ČI BYLINKY?

ilustrační foto: pixabay.com – blickpixel
Kopřiva dvoudomá
Kopřiva roste zejména na vlhkých, dusíkatých půdách. Kopřiva má trpce svěží chuť podobnou špenátu. Z této rostliny jdu dělat různé nádivky či výborný, zdravý čaj.
Ptačinec žabinec
Tato rostlina roste ve vlhkých půdách v polostínu. Má šťavnatou, lehce oříškovou chuť. Lze použít do tvarohu, ten pak získá výbornou bylinkovou chuť. Hodí se také k okurkám či rajčatům.
Řebříček obecný
Řebříček roste zejména na okraji luk a polí. Tato rostlina má trpce kořenitou příchuť. Řebříčkem se dají okořenit např. míchaná vajíčka. Hodí se také do bylinkového másla či d polévek.
Česnáček lékařský
Tato rostlina roste na okrajích cest a lesů. Listy této rostliny vydávají intenzivní česnekovou vůni i chuť. Česnáček lze použít do různých pomazánek či při výrobě domácího pesta.
Šťovík kyselý
Tato rostlina roste na loukách a na březích vod. Má nakyslou chuť podobně jako citron. Šťovík se používá při vaření bylinkové polévky a lze také použít jako ochucovadlo na ovocné saláty.
Smetanka lékařská
Tato rostlina roste téměř všude. Má ořechově trpkou příchuť. Tato bylinka se používá při dochucování polévek či omáček.