Domácí kváskový chléb je pro troubu MORA hračka

Představte si, dokřupava vypečená kůrka, božská vůně. To je prostě domácí kváskový chléb. Je jen z mouky, vody a soli. Nic jiného nepotřebujete. Měli jste vždy pocit, že pečení chleba je jen pro zdatné kuchaře? Tak tomu vůbec není. Díky našemu receptu od blogerky Anny Tůmové alias LIVEWITHANNY snadno proniknete do pekařských tajů pečení chleba. Zkuste to, vlastní kváskový chleba je skvělý!

Počítejte s tím, že těsto kyne 12 hodin. Chléb se dá v podstatě stihnout během jednoho dne, nebo může kvasit přes noc. Stačí zadělat ráno těsto, než půjdete do práce a večer téhož dne chléb dodělat. Přes noc vám zchladne a druhý den jej máte k snídani.

Kváskový chléb – 1 bochníček. Co budete potřebovat:

  • 300 g celozrnné žitné mouky
  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 50 g slunečnicových semínek (nemusíte)
  • 1 lžíce aktivního kvásku (můžete nahradit ⅓ kostky droždí)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 300 – 330 ml teplé vody

Připravte si nádobu s víkem, ve které budete chleba péct.

Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience i semínka, a poté přidejte kvásek a vodu. Vmíchejte těsto, nemusíte promíchávat nijak dlouho, stačí jen, aby nikde v misce nezůstala mouka. Těsto nechte pod utěrkou kvasit 12 hodin. Po 12 hodinách si odeberte lžíci těsta (poslouží jako kvásek u dalšího chleba) a vložte v uzavřené sklenici do lednice. Vyndejte zbytek těsta z misky a párkrát jej přeložte a vytvarujte si bochník. Nechte jej na podložce zakrytý, ještě hodinu odpočívat. Vestavná elektrická trouba MORA VT 779 BX má speciální automatický program na pečení chleba, který je ideální pro tuto příležitost. Stačí zvolit tento program, zapnout, do trouby vložit nádobu i s víkem a nechat nejprve předehřát. Tohoto šikovného pomocníka používá i blogerka Anna Tůmová.

Trouba také disponuje dvojitým osvětlením a výsuvnými teleskopickými rošty, takže pro vás není problém mít svůj chléb dokonale pod kontrolou. Jakmile je trouba i nádoba předehřátá, postupujte hodně rychle. Vložte chléb do nádoby, zakryjte víkem a vraťte do trouby. Pečte 15 minut zakryté a 20–30 minut odkryté (záleží, jak tmavou budete chtít kůrku).

Upečený chléb vyndejte z nádoby a nechte na mřížce úplně vychladnout. Nekrájejte jej horký, mohli byste potrhat střídka z chleba. Díky žitné mouce bude chléb takový hutnější a bude mít krémovější chuť. Vestavná multifunkční trouba MORA VT 779 BX se skvěle hodí i díky snadnému ovládání, které je přehledné a intuitivní. Tento dotykový panel, vám umožní využít až čtrnáct různých typů ohřevů a můžete využít i devíti automatických programů, kde najdete právě i již zmiňovaný program na pečení chleba. Výkonná multifunkční trouba disponuje energetickou třídou “A+” a objemem trouby 65 l.