5 otázek, které byste si měli položit před úpravou kuchyně
Foto: pixabay.com
1. Design aneb Jakou vaše kuchyně dostane duši?
Důležité je, aby kuchyně byla funkční a praktická. Vše ostatní závisí zcela na vašem vkusu a uvážení. Dnes je trh otevřený vašim představám, ať už jsou jakékoliv. Lidé si běžně pořizují kuchyně moderní a luxusní, do klasické bílé nebo barev duhy, rovných tvarů i doplněné světelnými prvky.
Oblíbené jsou ale i ty s nádechem tradice – rustikální, francouzského směru Provence nebo venkovského stylu. Při výběru je otázka stylu zásadní. Až poté, co máte představu o duši svého kulinářského ráje, přichází na řadu všechno ostatní.
2. Nová kuchyně: jste pro typovou, anebo na míru?
Typovou kuchyni běžně seženete v obchodech s nábytkem. Bývá levnější, snadno si ji hned osaháte a pokud sedí rozměry, odvezete třeba rovnou domů. Právě míry však představují častý kámen úrazu. Kuchyňská linka musí správně zapadnout nejen mezi stěny, ale měla by taky dosednout na veškeré vývody, jako je voda, elektřina a plyn.
Výhodou spolupráce s kuchyňským studiem je to, že si snadno necháte své představy zhmotnit do nejmenšího detailu. Zkrátka, můžete si vymýšlet. Vždycky jste si představovali, že při krájení zeleniny sledujete své děti, jak si hrají na zahradě? Pracovní deska přímo pod oknem je to nejmenší.
Běžnou praxí je, že se nejdříve sejdete s pracovníkem studia a vytvoříte spolu prvotní vizi. Tu pak firma nacení a vy se rozhodnete, jestli jste pro. Při výběru studia dejte na záruky, reference i tradici.
3. Kolik času v kuchyni strávíte?
Je i vaše kuchyně tepajícím srdcem domova, naplněná hromadnou přípravou jídla, rodinnými rozhovory a dětským smíchem? Pak všechno uzpůsobte tomu, abyste v ní dobře fungovali. Zvětšete potřebnou pracovní plochu a myslete také na prostor pro jídelní stůl. Pokud naopak tolik nevaříte a jídlo spíše ohříváte, s velkolepým budováním si nedělejte zbytečné vrásky.
Aby vám práce v kuchyni příjemně odsýpala, neměli byste zapomenout na správnou ergonomii, tedy její rozdělení do zón podle činností. Většinou jsou jimi skladování, příprava, vaření a mytí. Pro správné rozvržení vám přijde vhod rada od profesionála.
4. Představuje materiál základní kámen kuchyně, která přežije?
Tak o tom nepochybujte. Výběr poctivých materiálů pro linku, dřez i pracovní desku je pro dlouhověkost kuchyně stěžejní. Korpus kuchyně se skříňkami se běžně vyrábí z dřevotřísky s dalším povrchem. Setkáte se s lakem, dýhou i fólií.
Samotná pracovní deska si zaslouží největší pozornost. Musí odolat vysokým teplotám, vlhkosti i poškrábání. Ideálně by se vám měla taky snadno udržovat. Desku do své kuchyně většinou budete vybírat ze dřeva, umělého či přírodního kamene nebo lamina.
Foto: pixabay.com
5. Kam kuchyni situovat, aby byl čas strávený v ní požitkem?
Jestliže své bydlení teprve budujete a ještě se můžete rozhodnout, kam v rámci domu kuchyni umístíte, jsou následující řádky právě pro vás. Základem je situovat ji na severní stranu. V opačném případě se místnost více zahřívá, což vzhledem k častému vaření i skladování jídla není žádoucí. Ideálně by vám kuchyně měla otevírat svou náruč hned po vstupu do domu, abyste to s nákupem neměli daleko.
Po načerpání inspirace vám tedy znovu pokládáme tu stejnou otázku: Jaké bude srdce vašeho domova?